Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ληστεία στο μουσείο αρχαίας Ολυμπίας


Τους χώρους τόσο μέσα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και εκτός, ερευνούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ληστείας. Επίσης αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από υπάλληλους του μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο μουσείο, είτε όταν έφευγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των αρχαίων αντικειμένων που εκλάπησαν από τις περίπου πέντε προθήκες, ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα των απωλειών.

Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

«Έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού, από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου είπε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ, είναι τρεις.

Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, αλλά από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.

Την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Στην Αρχαία Ολυμπία δεν έγινε κλοπή. Έγινε ληστεία»
«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας, ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση».

Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος, με αφορμή την ληστεία που έγινε σήμερα στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, όπου άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν και φίμωσαν τη αρχαιοφύλακα και στη συνέχεια αφαίρεσαν σημαντικό αριθμό εκθεμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.

Σημειώνεται ότι προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.

Ευθύνες καταλογίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του ΥΠΠΟΤ
Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιρρίπτει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων του ΥΠΠΟΤ και ζητά την παραίτησή της, μετά τη σημερινή κλοπή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Χασομέρης καταγγέλλει ότι εδώ και ενάμισι χρόνο επιδιώκει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρει ότι στις 15 Φεβρουαρίου που ψηφιζόταν ο νόμος για τη «Βία στα γήπεδα» ζήτησε την ένταξη στον συγκεκριμένο νόμο, του φυλακτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΠΟΤ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου τον αγνόησε.

Πηγή e-kathimerini

Αναρτήθηκε από Ναταλία (Χολαργός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.