Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για άμεση προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, η περίοδος χάριτος για την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, τελειώνει πριν καν αρχίσει.
Με την έκτη δόση να είναι ουσιαστικά στον αέρα και τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκούν το πολύ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκινά αγώνα δρόμου αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο των 8 δισ. ευρώ για τη χώρα, αλλά και για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Βερολίνο και Παρίσι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν δουν άμεσα βήματα από την Αθήνα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης-27ης Οκτωβρίου, η έκτη δόση δεν θα έρθει και η χώρα μας θα χρεοκοπήσει.
Το κλίμα αυτό ήταν ξεκάθαρο και στην επικοινωνία που είχε ο κ. Λ. Παπαδήμος με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ο νέος πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπέι, καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως σε Παρίσι και Βερολίνο, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες με τους δανειστές, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο οποίο προβλέπεται και haircut 50% στο χρέος της χώρας.
Η εβδομάδα που αρχίζει κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2012.
Στην Αθήνα Τρόικα και Ράιχενμπαχ
Εντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα και οι ελεγκτές της τρόικας οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στη νέα κυβέρνηση και κυρίως στους νέους υπουργούς, προκειμένου να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.
Στην ελληνική πρωτεύουσα θα φτάσει μέσα στην εβδομάδα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, με όλη την Task Force, με στόχο σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει τις πρώτες «κατευθύνσεις» στους νέους υπουργούς.
Τι ζητούν οι τροϊκανοί
-Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 30% έως το 2015. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αγγίζει το 1 εκατομμύριο.
-Μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30% (καταργήσεις επιδομάτων, υπερωριών και πάγωμα μισθών).
-Μείωση κατά 30% στις δαπάνες της Κυβέρνησης (συστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών, ξενοίκιασμα ή επανδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το κράτος, κατάργηση σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ έως το 2015 κλπ)
-Καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)
-Βιωσιμότητα των ταμείων με βάση τα νέα δεδομένα εργαζομένων-ανέργων-συνταξιούχων (κατάργηση εφάπαξ έως το 2015, ενοποίηση των ταμείων σε έναν ασφαλιστικό φορέα, όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70, σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα συντάξεων έως το 2015 κλπ.)
Αναρτήθηκε από : Ρεγγίνα (Κύπρος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου