Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου και των συστατικών της. Οι κυριότερες ιδιότητες της μαστίχας Χίου είναι η αντιοξειδωτική δράση, η αντιμικροβιακή δράση, η πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, η επούλωση τραυμάτων και η συμβολή στην στοματική υγιεινή. Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες η μαστίχα Χίου εμφανίζει αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ισχυρή προστατευτική δράση του φαινολικού εκχυλίσματος της μαστίχας Χίου έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παθοφυσιολογία της αθηροσκλήρωσης. Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο της μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι στα στα Gram θετικά και Gram αρνητικά βακτήρια, καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μια άλλη σημαντική ιδιότητα της μαστίχας Χίου που έχει μελετηθεί αρκετά είναι η επίδραση της στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική δράση της μαστίχας στην αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου και στην θεραπεία του έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν έντονη αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας στο πεπτικό σύστημα και σημαντική συμβολή της στην υγιεινή του γαστρεντερικού σωλήνα. Πολλές κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν τα παραπάνω αποτελέσματα και έδειξαν ότι μικρές ποσότητες μαστιχέλαιου καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με την επίδραση της μαστίχας στη στοματική κοιλότητα ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη συμβολή της μαστίχας στην πρόληψη της τερηδόνας και των περιοδοντικών παθήσεων καθώς και στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.
Αναρτήθηκε από : Ρεγγίνα (Κύπρος)
www.nutrimed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου