Σοφία Βούλτεψη:Σε προδιαγεγραμμένη πορεία βρίσκεται η Ελλάδα, παρά τις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και το νέο γύρο συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για να κρύψει...
την αλήθεια, παρά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς πληθαίνουν οι ζοφερές ειδήσεις και αναλύσεις από το εξωτερικό σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις.
Οι αναλυτές της UBS δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι έχει εκλείψει κάθε ελπίδα για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επομένως θα πάμε σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση, οπωσδήποτε μετά την λήξη ομολόγων ύψους 14,4 δις ευρώ τον Μάρτιο, με άμεση συνέπεια την (πολυπόθητη από κάποιους) ενεργοποίηση των CDS.
Η ουσία (και η σκοπιμότητα) βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σ’ αυτό που δήλωσε ο Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης Μίροσλαβ Σίνγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Hospodarske Noviny.
Σύμφωνα με τον Σίνγκερ, όλα τα δάνεια που μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στην Ελλάδα αποσκοπούν στο να κερδηθεί χρόνος, ώστε να προλάβουν οι πλούσιοι να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα πριν αυτή οδηγηθεί στην χρεοκοπία.
Και ενώ αυτή είναι η μόνη αλήθεια, η κ. Μέρκελ επανήλθε χθες, απειλώντας πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί εάν η χώρα δεν επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρώτο πακέτο.
Και βέβαια, επέμεινε στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το οποίο η ίδια επέβαλε – χωρίς την παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς – συνεχίζοντας να αποκαλεί τη χώρα μας «ειδική περίπτωση» και ενώ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και άλλες «ειδικές περιπτώσεις» με κορυφαία αυτή της Ιταλίας.
Το κλίμα – που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο – είναι βαρύ και καθρεφτίζεται και στα χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
«Ο ελληνικός εφιάλτης», είναι ο εύγλωττος τίτλος της Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει:
«Η οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν: Η Αθήνα χρειάζεται και πάλι νέα προγράμματα βοήθειας».
«Στενεύουν τα περιθώρια για την Αθήνα», είναι ο απειλητικός τίτλος της Tagesspiegel, που αποδίδει το ελληνικό πρόβλημα στις… ελλιπείς μεταρρυθμίσεις!
«Επιστροφή στην εξαθλίωση», είναι ο τίτλος σχολίου στην Tageszeitung του Βερολίνου, που διαπιστώνει ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, παραδεχόμενη ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ένα «πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και προβλέποντας ότι η Ελλάδα «θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ».
«Ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς - πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, οι εν Ελλάδι υποδυόμενοι τους πολιτικούς συνεχίζουν την προπαγάνδα με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους διάσωση.
Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στο Σκάι πως «η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι λύση για την Ελλάδα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα απαλλάξει από βάρη αντιθέτως θα αυξήσει το σημερινό επίπεδο ζωής κατά 60%», ενώ σε όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου τον ακούγαμε να δηλώνει πως το 2012 θα είναι η… τελευταία δύσκολη χρονιά!
Την ίδια ώρα, ξαναχτύπησαν οι… ψηφοφόροι του Μνημονίου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης, με γραπτή ανακοίνωσή τους, δήλωσαν αντίθετοι με την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι με τη μείωση των μισθών θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Μάλιστα, προχωρούν και σε μια εκτίμηση που όφειλαν να την είχαν κάνει όταν ψήφιζαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο:
«Χωρίς να ενδίδουμε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν διαφαίνεται άλλο κίνητρο στην πίεση των εκπροσώπων της Τρόικας, παρά το ιδεολογικό. Η έννοια του κατώτερου μισθού ισχυρίζονται πως πρέπει να καταργηθεί διότι η 'αγορά εργασίας' πρέπει να απορρυθμιστεί. Δεν υπάρχει οικονομικό σκεπτικό- δόγμα είναι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Και καλούν – στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα- σε μια «συνολική και τεκμηριωμένη αντίσταση, σε αυτή την ακατανόητη απαίτηση, από εργοδότες, εργαζόμενους, κυβέρνηση και κόμματα».
Ανάλογη άποψη περί μη μείωσης του κατώτατου μισθού διατύπωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και μιλώντας στον Real FM θυμήθηκε πως (τώρα) δεν είναι της άποψης «Σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω».
Με λίγα λόγια, όλοι όσοι δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν την κατρακύλα, έχουν τώρα και από μία γνώμη…
www.elzoni.gr
Αναρτήθηκε από Αριστοτέλη (Νίκαια)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου