τέσσερις στάσεις ή εξπρές, ζώντας την εμπειρία να ταξιδεύει με πλωτό μέσο μεταφοράς, το γνωστό και ως «καραβάκι». Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών και εταιριών που εμπλέκονται στο σχέδιο της δημιουργίας ενός δικτύου πλωτών μέσων μεταφοράς.
Τέσσερις στάσεις υποδεικνύει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε. Η γραμμή που, όπως αποφάνθηκαν... πανηγυρικά οι μελετητές, θα είναι βιώσιμη, θα ενώνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, καλύπτοντας μια απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων.
Στάσεις προκρίθηκε να γίνουν στην Πλατεία Ελευθερίας, το Μέγαρο Μουσικής, τη μαρίνα Καλαμαριάς και την Περαία. Οπως υπολογίστηκε, για δρομολόγια τα οποία θα έχουν συχνότητα 15 λεπτών και τιμή εισιτηρίου 2 ευρώ, η ημερήσια επιβατική κίνηση θα είναι 15.000 επιβάτες και η ετήσια 5.400.000 επιβάτες.
Ο χρόνος διαδρομής για την απόσταση Περαία – Πλατεία Ελευθερίας υπολογίζεται σε 40 λεπτά με ενδιάμεσες στάσεις και σε 20 λεπτά για τα εξπρές δρομολόγια. Οσο για την τιμή του εισιτηρίου, αυτή υπολογίζεται από 2 έως 2,5 ευρώ.
Τα σκάφη
Ο απαιτούμενος αριθμός σκαφών για την ορθή λειτουργία του συστήματος είναι επτά πλοία, έξι σε λειτουργία και ένα εφεδρικό. Ο τύπος των σκαφών είναι ταχύπλοα καταμαράν, με χωρητικότητα 200 – 250 επιβατών. Το κόστος της επένδυσης για την απόκτηση των σκαφών υπολογίστηκε σε 7 εκατ. ευρώ.
Στη μελέτη διερευνήθηκε η ακριβής χωροθέτηση των τεσσάρων στάσεων της βασικής διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια οικονομοτεχνικά (υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, βυθομετρικά, γεωτεχνικά και κυματικά χαρακτηριστικά, κόστος κατασκευής), χωροταξικά (ευκολία πρόσβασης, διάθεση χερσαίου χώρου, θέση στάσεων άλλων μέσων αστικής συγκοινωνίας) και περιβαλλοντικά – αδειοδοτικά (αισθητική, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογία).
Η θαλάσσια συγκοινωνία, σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, υπολογίστηκε ότι δε θα μπορεί να λειτουργεί 15 μέρες το έτος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όταν, δηλαδή, θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
Οι μελετητές, πέρα από τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας συγκοινωνίας σε αυτήν τη βασική γραμμή, εξέτασαν σενάρια μελλοντικής ανάπτυξης του συστήματος και τα αποτελέσματα δείχνουν θετικές προοπτικές προς το Καλοχώρι, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη ο σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχή.
Η συχνότητα των δρομολογίων
Η συχνότητα των δρομολογίων θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ώρες αιχμής και τη ζήτηση του επιβατικού κοινού. Πάντως, θα είναι από 15 λεπτά έως μισή ώρα. Ο χρόνος διαδρομής από την Περαία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας υπολογίστηκε ότι θα είναι 20 με 25 λεπτά σε ένα εξπρές δρομολόγιο, ενώ σε ένα δρομολόγιο με ενδιάμεσες στάσεις 35 με 40 λεπτά.
Η ημερήσια επιβατική κίνηση, ανάλογα με τη συχνότητα των δρομολογίων που θα επιλεγεί, θα κυμαίνεται από 12.000 έως 16.000 επιβάτες.
απο τον Αγγελιοφόρο
Αναρτήθηκε από : Ρεγγίνα (Κύπρος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου