«Κανένας μόνος του στην κρίση» – Το κίνημα της αλληλεγγύης
Το μήνυμα πλέον είναι ξεκάθαρο: Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα αυτοοργανώνονται και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Πολύ πριν γιγαντωθεί το κίνημα για φθηνά τρόφιμα, ενεργοί πολίτες, ακτιβιστές ή απλώς ανήσυχοι άνθρωποι είχαν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν σε κινήσεις και πρωτοβουλίες, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα όσων έχουν ανάγκη, ξεπερνώντας τις δυσλειτουργίες, τις αδυναμίες και τις «αγκυλώσεις» του συστήματος.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και «υποχρεώνει» τους ανθρώπους να μειώσουν ταχύτητα, να παρατηρήσουν τον διπλανό τους. Με λίγα λόγια, αναδεικνύει συλλογικότητες και υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα είναι κοινά.
Δίπλα στον συνάνθρωπο
Οι ενδείξεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός πρώτου αντίβαρου, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, μέσα από την ίδια την κοινωνία. Aνθρωποι στέκουν παρηγορητικά δίπλα σε συνανθρώπους τους. «Κανένας μόνος του στην κρίση!». Ενα απλό σύνθημα που εκφράζει και την κοινωνικοπολιτική στάση των ομάδων που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί η προσπάθεια του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προσφέρει εδώ και ενάμιση μήνα δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα του φροντιστηρίου.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όταν η προσπάθεια αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να γίνεται γνωστή, στο «παιχνίδι» μπήκαν και απόφοιτοι άλλων σχολών. Μέχρι τώρα στο κάλεσμα των φοιτητών έχουν ανταποκριθεί πάνω από 20 μαθητές και τα αιτήματα συνεχώς αυξάνονται!
Οι Νίκος Δημόπουλος, Λευτέρης Πουλακάκης, Κώστας Σωτηρόπουλος, Αλεξάνδρα Σμύρη, Πέτρος Μαρκόπουλος, Μαριλένα Ταρούση και Ναταλία Χέρινγκ είναι μερικοί από τους είκοσι, περίπου, φοιτητές που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Τα ιδιαίτερα μαθήματα (μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση, γεωμετρία, άλγεβρα κ.ά) γίνονται στις αίθουσες της σχολής, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, εκεί όπου συναντήσαμε και τους Κωνσταντίνα Βλαχογιάννη, Μαρβίνα Σινιάρη και Παύλο Αντιάμπο, μαθητές της Γ’ Λυκείου.
«Οι οικογένειές μας δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα οικονομικά», αναφέρουν οι μαθητές και συνεχίζουν, «η υποστήριξη που έχουμε από τους φοιτητές είναι πολύ σημαντική. Βοηθάει το γεγονός ότι είμαστε κοντά ηλικιακά και κατανοούν τους φόβους και τις αγωνίες μας για το μέλλον».
Από την πλευρά τους οι φοιτητές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για κίνηση αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας. Οπως επισημαίνουν «η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία ήταν το τελειωτικό χτύπημα για όσες οικογένειες δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν φροντιστήρια.
Σαν φοιτητές, εδώ και χρόνια, αγωνιζόμαστε και υπερασπιζόμαστε το ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Οτι η δυνατότητα κάποιου να σπουδάσει και να εργαστεί στον χώρο που τον ενδιαφέρει δεν πρέπει να εμποδίζεται από τους οικονομικούς φραγμούς των φροντιστηρίων…
Μέσα σ’ αυτό τον αγώνα γεννήθηκε και η ιδέα μας. Δεν έχει τον χαρακτήρα της βοήθειας του »δυνατού προς τον αδύναμο». Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της παραπαιδείας, αντιθέτως θέλουμε να αναδειχθεί το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγεί. Πολύ περισσότερο όμως, αυτό που μας εμπνέει, είναι το νέο σύστημα αξιών που γεννιέται μέσα στην κοινωνία. Η πρωτοβουλία μας είναι μία μεταξύ πολλών που ξεφυτρώνουν σε γειτονιές και άλλους χώρους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
Μαθητές που χρειάζονται φροντιστήριο και φοιτητές που ενδιαφέρονται να διδάξουν μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση dwreanmathimata@yahoo.gr.
Μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού
Γιατρεύουν ασθενείς που «χτυπήθηκαν» από την κρίση
«Κανένας Ελληνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό!». Με αυτό το σύνθημα μια ευαισθητοποιημένη ομάδα εθελοντών πολιτών δημιούργησε το Mητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Με την αρωγή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρουπο-λης και έπειτα από επίπονη προσπάθεια δύο μηνών ξεκίνησε η λειτουργία του στην πρώην αμερικανική βάση. Μέχρι στιγμής το έχουν επισκεφθεί πάνω από 100 συμπολίτες μας, ενώ κάθε μέρα που περνάει η λίστα μεγαλώνει…
Στελεχώθηκε με εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, ψυχολόγοι, ομοιοπαθητικοί και σκοπός του είναι να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με ελάχιστους ή μηδαμινούς οικονομικούς πόρους που κατοικούν στα νότια προάστια. Επίσης, στον χώρο του λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο με εθελοντές φαρμακοποιούς και οδοντιατρείο.
Ηλικιωμένοι που με τις πενιχρές συντάξεις τους αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα ή να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, μακροχρόνια άνεργοι που πλέον δεν έχουν να καταβάλλουν τη συμμετοχή τους στα Ταμεία, πολύτεκνες οικογένειες με απολυμένους γονείς που δεν έχουν χρήματα για παιδιάτρους, αλλά και νέοι γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν τα εμβόλια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι Βήχας Γιώργος, Παρασκευάς Μαραγκός, Γιάννης Μαραγκός, Μαρία Μπαλή, εθελοντές γιατροί και η Χριστίνα Κόλλια, συγγραφέας και εθελόντρια στη γραμματεία του ιατρείου. Οπως αναφέρουν οι εθελοντές γιατροί, «θεωρούσαμε χρέος να κάνουμε κάτι για να ανταποδώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους όσα έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι αναγκαίο, στη σημερινή οικονομική κατάσταση να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η εμφάνιση των κινημάτων των πολιτών είναι ελπιδοφόρα διότι αποδεικνύει πως ο σπόρος για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας υπήρχε πάντα». Για προσφορές ή άλλες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail: mkiellinikou@gmail.com ή στο τηλ.: 210 9631950.
Εθελοντικά συσσίτια με τη… συνταγή της ανθρωπιάς
Μαγειρεύουν για τους απόρους μαζί με τους απόρους και αυτό είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι τα μέλη της ομάδας «Ο Αλλος Ανθρωπος» που προσφέρουν καθημερινά σε πλατείες, και όχι μόνο, «κοινωνική κουζίνα» με συνταγή ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Η ιδέα ξεπήδησε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ένας από τους εμπνευστές του συγκεκριμένου εγχειρήματος, είδε δύο 13χρονα πιτσιρίκια σε μια λαϊκή στο Αιγάλεω να τσακώνονται στα σκουπίδια για φαγητό. Οντας άνεργος και ο ίδιος, αποφάσισε μαζί με μία φίλη του, την Καλλιόπη Χαρκιανάκη, επίσης άνεργη, να αναζητήσουν τρόφιμα και να μαγειρέψουν για τους ίδιους και για όποιον άλλο θελήσει.
«Δεν κάνουμε ούτε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη», τονίζουν η Καλλιόπη και ο Κωνσταντίνος. «Καλούμε τους φίλους μας, άνεργους, άστεγους, μετανάστες και όποιον άλλο θέλει, να μαγειρέψουμε και να φάμε όλοι μαζί ένα γεύμα στον δρόμο σαν παρέα, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας.
Δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ, ούτε θέλουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Είμαστε μία ομάδα ανέργων, οι οποίοι έχουμε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες να μαγειρεύουμε στον δρόμο σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να μοιραζόμαστε ένα ζεστό πιάτο φαγητό με τους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι η δύναμη της αλληλεγγύης αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την κρίση όλοι μαζί». «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει κάθε Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, όπου μοιράζει πάνω από 300 μερίδες φαγητού, κάθε Δευτέρα στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και τις υπόλοιπες ημέρες σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή. Η ομάδα έχει ανάγκη από τρόφιμα, καθώς όλα τους τα προσφέρουν από το υστέρημά τους απλοί άνθρωποι, αλλά και από φαγητό που περισσεύει σε εστιατόρια, φούρνους κ.ο.κ. Για περισσότερες πληροφορίες ή αν επιθυμείτε να βοηθήσετε μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://oallosanthropos.blogspot.com.
Παραστάσεις με εισιτήριο… ένα πακέτο μακαρόνια
Η κρίση συσπειρώνει και τους ανθρώπους του θεάτρου που οργανώνουν τις δικές τους, ευφάνταστες και κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις. Αντί για εισιτήριο, οι θεατές των παραστάσεων του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» καλούνται για πρώτη φορά να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για να διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού, ο «Ξενώνας Προστασίας Αγαμων Μητέρων» κ.λπ.
Στην περίπτωση του «Θεάτρου κατ’ οίκων» οι θεατρικές ομάδες πραγματοποιούν προσωπικές επισκέψεις σε άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα θέατρα, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ, φυλακισμένοι, εξαρτημένα άτομα και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Ανάμεσα στις δράσεις προβλέπονται και παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένα καφέ της πόλης.
Οπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ. Σωτήρης Χατζάκης, «σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιους αγαπά και σε ποιους εναντιώνεται, με ποιους θα πάει. Μέσα από τις δράσεις μας προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται.
Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Ελπίζουμε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται, όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών».
Εξαπλώνονται οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας
Το «Μπορούμε» είναι μια πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό. Η ομάδα βλέποντας το παράδοξο ότι στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεινάνε ή υποσιτίζονται, ενώ ταυτόχρονα τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερινά σε εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και σημεία εστίασης αποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια. Μεσολαβεί έτσι ώστε το φαγητό αυτό να διατεθεί σε ιδρύματα και συσσίτια που πραγματικά το έχουν ανάγκη τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει εθελοντικά και να δραστηριοποιηθεί σε συσσίτια της γειτονίας του, μπορεί να επικοινωνήσει στο info@boroume.gr ή να μπει στην ιστοσελίδα www.boroume.gr.
«Επειδή στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και εξασφα-λισμένο», σκέφτηκε πριν περίπου δύο χρόνια μια ομάδα φίλων με κοινωνικές ευαισθησίες και δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα ενός Δικτύου Εθελοντών Αμεσης Κοινωνικής Δράσης, τις «Πράξεις Ζωής», για την εκπλήρωση κοινωφελών σκοπών σε πολίτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στις δράσεις του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η συγκέντρωση ρουχισμού, η προμήθεια ειδών καθη-μερινής χρήσης για τις γυναίκες κρατούμενες των φυλακών της Θήβας κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.praxeiszois.org.
Πηγή : www.tsantiri.gr
Αναρτήθηκε από τον Αριστοτέλη (Νίκαια)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου