Πού οφείλεται;
Τα αίτια της πρωτοπαθούς υπέρτασης παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ για τα αίτια της δευτεροπαθούς υπέρτασης ενοχοποιούνται παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η απορύθμιση των ορμονών, το στρες και ορισμένες παθήσεις των νεφρών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της υπέρτασης –τα οποία ωστόσο συνήθως δεν εκδηλώνονται, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή η νόσος από μεγάλο ποσοστό ασθενών- είναι τα εξής:
- πονοκέφαλος
- αίσθημα κόπωσης
- ρινορραγία.
- το οικογενειακό ιστορικό
- η παχυσαρκία
- η ηλικία
- η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης
- τα αντισυλληπτικά χάπια και μερικά άλλα φάρμακα (π.χ. ερυθροποιητίνη)
- η εγκυμοσύνη
- η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ
- η αυξημένη κατανάλωση αλατιού
- η αυξημένη χοληστερόλη
- το κάπνισμα
- ο σακχαρώδης διαβήτης.
- τον εγκέφαλο (εσωτερική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο)
- την καρδιά (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος)
- τους νεφρούς (νεφρική ανεπάρκεια)
- τους οφθαλμούς (θαμπή όραση).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε διαφορετικές ώρες τις ημέρας. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις, όπως οφθαλμολογικές, αιματολογικές, ουρολογικές, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα καρδιάς και νεφρών, καθώς και 24ωρη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με ειδική φορητή συσκευή (holter πιέσεως).
Πώς αντιμετωπίζεται;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπέρτασης, αν δηλαδή είναι ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής και λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης;
Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;
Η υπέρταση μπορεί να βλάψει:
Τι μπορείτε να κάνετε;
Μπορείτε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή (για να αποφύγετε την παχυσαρκία), άσκηση (για να αποφύγετε τους κινδύνους της καθιστικής ζωής), περιορισμό του στρες και του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνετε τακτικά εξετάσεις, ενώ μετά την ηλικία των 30 ετών θα πρέπει να μετράτε την πίεσή σας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.
Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Πηγή:
- Αναρτήθηκε από Βάσια Αγία Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου