Τεκμήρια πέρα από κάθε λογική κρύβει φέτος η υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Μικρότερα εισοδήματα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και μικρότερους φόρους, ειδικά για όσους έχουν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Ακόμα όμως και αν έχουν «παρκάρει» το πολυτελές τζιπ -που ίσως το αγόρασαν «κοψοχρονιά» λόγω της κρίσης ή χωρίς απαγορευτικά τέλη ταξινόμησης επί υπουργίας Παπαθανασίου- οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν παγιδευτεί στα «δίχτυα» της εφορίας αν δεν προνόησαν να καταθέσουν τις πινακίδες στην εφορία.
Σύμφωνα με το protothema.gr, με τα «αστρονομικά» τεκμήρια που ισχύουν για τις δηλώσεις που θα δηλωθούν εφέτος (η διορία τυπικά λήγει στις 15 Ιουνίου, αν δεν παραταθεί) για ένα τζιπ των 4.000 ή 5.000 κυβικών το τεκμήριο θα φτάσει στις 30.000 ή και στις 42.000 ευρώ (αντίστοιχα). Αν μάλιστα έχει και ένα ή περισσότερα σπίτια 300 ή 400 τετραγωνικών συνολικά, στο τεκμήριο της χρονιάς θα προστεθούν και άλλα 58.000 ή 128.000 ευρώ! Ειδικά σε «οικογενειακές» μονοκατοικίες ή σε περιπτώσεις που τακτοποιήθηκαν αυθαίρετα εξοχικά κλπ, οι υπολογισμοί της εφορίας μπορεί να ανεβάζουν το τεκμαρτό εισόδημα κατά πολλές χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σε σχέση με το πραγματικό.
Στην πραγματικότητα πάντως, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αφού αρκούν τα «συνήθη» τεκμήρια (ατομικό ή οικογενειακό τεκμήριο 3.000-5.000 ευρώ, ακίνητα και Ι.Χ.) για να μπορεί η εφορία να υπολογίσει από μόνη της ό,τι φορολογητέο εισόδημα και όσο φόρο θέλει, ακόμα και αν δεν έχουν σκάφη αναψυχής, πισίνες, ελικόπτερα ή ιδιωτικά αεροπλάνα.
Για να αποφύγουν το στραπάτσο, οι φορολογούμενοι μπορούν να πολεμήσουν τα τεκμήρια με τα όπλα που τους δίνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτά δεν είναι λίγα, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να τα γνωρίζουν και να τα δηλώσουν έγκαιρα και εμπρόθεσμα στο Ε1, καθώς «μετά την απομάκρυνση» εκ της ΔΟΥ όπου υποβάλλεται η αρχική δήλωση, ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να αναγνωριστούν.
Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια
Το συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση στοιχεία, όπως στις εξής περιπτώσεις:
- όσοι είναι άνεργοι, αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
- όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.
- οι φυλακισμένοι.
- όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
- όσοι συγκατοικούν με συγγενείς α΄βαθμού που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στις δαπάνες με βάση το εισόδημα που δηλώνουν.
- ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ΙΧ αυτοκίνητα από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
- όσοι προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Για παράδειγμα στην περίπτωση που φορολογούμενος δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε ο σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.
Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική, τα οποία αφού εξεταστούν από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ του, αιτιολογημένα γίνονται αποδεκτά ή απορρίπτονται.
Όταν όμως λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη του γονέα ή του παιδιού που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου, τότε το τεκμήριο προστίθεται σε εκείνον ενώ αν είναι δύο οι γονείς ή τα παιδιά, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
Πηγή : defencenet.gr
Αναρτήθηκε από Βάσια (Αγία Παρασκευή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου