Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

4 στους 5 ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη Κακοπληρωτές!



Τέσσερις στους πέντε μισθωτές ακινήτων σήμερα είναι κακοπληρωτές, αφού καθυστερούν ακόμη και πέντε μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι δύο στους πέντε είναι μπαταχτσήδες από πρόθεση, αφού νοικιάζουν κάποιο ακίνητο χωρίς να έχουν σκοπό να πληρώσουν τα μισθώματα ή το εγκαταλείπουν νύχτα αφήνοντας φέσια στους ιδιοκτήτες (απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων, ρεύματος κ.λπ. ή ακόμη και ζημιές).

α παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις της διοίκησης της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), τις οποίες εξέφρασε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρός της, Κώστας Χαϊδούτης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντοτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετώπιζαν πρόβλημα με μια μερίδα ενοικιαστών οι οποίοι καθυστερούσαν ή απέφευγαν να πληρώσουν τα μισθώματα (πριν από την οικονομική κρίση το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 20%). Ωστόσο, από τις αρχές του 2011 το πρόβλημα απέκτησε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Οπως ανέφερε ακόμη ο κ. Χαϊδούτης, το φαινόμενο είναι εντονότερο στις επαγγελματικές μισθώσεις, τόσο επειδή τα ενοίκια είναι υψηλότερα στα μαγαζιά, όσο και διότι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

«Το φαινόμενο με τους δύστροπους και κακοπληρωτές ενοικιαστές έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ο αριθμός τους παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις μισθώσεις ακινήτων έγινε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου, με αποτέλεσμα το τελευταίο να μειωθεί σημαντικά. Πλέον υπάρχει σημαντική μερίδα δύστροπων ενοικιαστών, οι οποίοι προέρχονται από άλλη έξωση. Αυτοί νοικιάζουν ένα ακίνητο με σκοπό από την αρχή να μην πληρώσουν τα μισθώματα και να το χρησιμοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο, μέχρι και ένα χρόνο, τζάμπα», τόνισε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ. 

Εξώσεις 

Εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών με διαδικασίες - εξπρές προβλέπει η τροποποίηση του νόμου 4055/2012. Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, οι νέες διατάξεις είναι πολύ σημαντικές, αφού οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να απαλλαγούν ευκολότερα από τους δύστροπους μισθωτές και να εκμεταλλευτούν άμεσα το ακίνητό τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διαδικασία έξωσης. 

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ, μπορεί πλέον ο κάθε ιδιοκτήτης στο αίτημα για την είσπραξη των μισθωμάτων να συμπεριλάβει και την είσπραξη των απλήρωτων κοινοχρήστων καθώς και των υπόλοιπων λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχουν και ζημιές στο μίσθιο για τις οποίες ο ιδιοκτήτης ζητά αποζημίωση, τότε απαιτείται ειδικό αίτημα στο δικαστήριο. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε από τους κακότροπους ενοικιαστές και τα χρήματα για την καταβολή ανεξόφλητων κοινοχρήστων, λογαριασμών ρεύματος, νερού κ.λπ. Μέχρι τώρα αυτά τα χρήματα τα θεωρούσαμε χαμένα. Είναι διαφορετικό να χάσεις χρήματα από ανείσπρακτα ενοίκια και άλλο να πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης από την τσέπη του το ρεύμα που κατανάλωσε ο ενοικιαστής. Για παράδειγμα, σκέφτεσαι ότι έχασες 3.000 ευρώ από τα ενοίκια που δεν εισέπραξες, αλλά γιατί πρέπει να πληρώσεις άλλα 200 ευρώ για τα κοινόχρηστα ή για κάποιον απλήρωτο λογαριασμό ρεύματος του μισθωτή;», είπε στον «ΑτΚ» ο κ. Χαϊδούτης. 

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι η σύντομη παραγραφή της υποχρέωσης φύλαξης εγκαταλειμμένων αντικειμένων του ενοικιαστή στο ακίνητο. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που κάποιος ενοικιαστής εγκαταλείψει ξαφνικά το ακίνητο και εξαφανιστεί, ο ιδιοκτήτης διορίζεται μεσεγγυούχος και είναι υποχρεωμένος να φυλάξει όσα αντικείμενα άφησε ο μισθωτής, ακόμη και εφ' όρου ζωής, ή να τα βγάλει σε πλειστηριασμό με νέα, βέβαια, δικαστική διαδικασία. «Πλέον με την τροποποίηση, ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση φύλαξης των αντικειμένων του ενοικιαστή μόνο για διάστημα έξι μηνών. Στη συνέχεια δεν έχει καμία ευθύνη γι' αυτά και μπορεί ακόμη και να τα πετάξει», ανέφερε ο κ. Χαϊδούτης. 

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΑΘ, μειώνεται από τις 30 στις 15 μέρες η υποχρεωτική αναμονή του ιδιοκτήτη του ακινήτου να καταθέσει διαταγή απόδοσης μισθίου, μετά την εξώδικη έγγραφη όχληση του ενοικιαστή για το μίσθωμα. «Πλέον με την πάροδο 15 ημερών ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταθέσει διαταγή απόδοσης μισθίου μαζί με τη διαταγή είσπραξης μισθωμάτων σε ένα δικόγραφο. Αυτό σημαίνει σημαντική ελάφρυνση του οικονομικού κόστους», είπε ο κ. Χαϊδούτης. 

Τέλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ, στο εξής δε χρειάζεται να επιδοθεί στον ενοικιαστή δεύτερο αντίγραφο της διαταγής απόδοσης μισθίου είκοσι μέρες μετά την πρώτη κοινοποίηση, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί ο ιδιοκτήτης χρόνο και χρήμα. 

*Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.