Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Ασαφές το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ»


 «Ασαφές το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ»
Στις δραματικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία εκφράζουν παράλληλα ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας.
Μάχη για την πρώτη θέση στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές δίνουν τρία κόμματα - η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - όπως εκτιμά το Associated Press.
«Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση», ανέφερε το πρακτορείο σε τηλεγράφημα που απέστειλε λίγο μετά την ανακοίνωσή του στις 7μμ.
Επίσης, ιδιαίτερης αναφοράς τυγχάνει και η Χρυσή Αυγή «η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».
Τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστήριξαν το Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου θα υποστούν βαρύτατες απώλειες μετά το πέρας των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με exit poll που διενεργήθηκε από την Kapa Research για το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα To Βήμα.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει μόλις το 16-19% της ψήφου, αποτυγχάνοντας να αγγίξει το 20% που θεωρούνταν προεκλογικά δεδομένο.
Απογοητευτική χαρακτηρίζεται και η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 15-18% των ψηφοφόρων, κατατασσόμενο στη δεύτερη θέση, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε άλλα κόμματα.
Δραματικές απώλειες καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.
Τα exit poll τοποθετούν την Νέα Δημοκρατία στο 17 - 20%, ενώ το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται δεύτερο αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Το BBC κάνει ιδαίτερη μνεία στην «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή», λέγοντας ότι ενδέχεται να μπει στη Βουλή για πρώτη φορά, εάν η πρόβλεψη του exit poll που της δίνει το 6-8% των ψήφων επαληθευτεί.
Η ικανότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας θα είναι κρίσιμο για να εξασφαλίζει η Ελλάδα τα πακέτα βοήθειας από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια μπορεί να εγείρει νέα ερωτηματικά για την θέση της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέρει το δίκτυο.
Στα χαμηλά ποσοστά των δύο παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη διαφαινόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή στέκονται τα πρώτα σχόλια του γαλλικού τύπου για τα ελληνικά exit polls.
Για «είσοδο της άκρας Δεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο και ισχυρή ώθηση στη ριζοσπαστική Αριστερά» κάνει λόγο στο πρώτο σχόλιο της η Le Monde, που σημειώνει αφενός ότι το ποσοστό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δύσκολα θα ξεπεράσει το μισό του 77,4% που έλαβαν μαζί στις εκλογές του 2009, αφ' ετέρου πως έτσι θα είναι σχεδόν αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης που να μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος που συνοδεύει τις δανειακές συμβάσεις.
Παράλληλα, στέκεται στη μετατροπή της Χρυσής Αυγής «από μια ημιπαράνομη οργάνωση του περιθωρίου» σε κόμμα με κοινοβουλευτικά ποσοστά, που την αποδίδει στην οργή των ψηφοφόρων για την κοινωνική και οικονομική κρίση.
Στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή με βάση τα exit polls αναφέρεται με την σειρά της και η Le Figaro, αντιπαραβάλλοντας το 0,29% που είχε λάβει η συγκεκριμένη οργάνωση το 2009.
Αντιθέτως, η Liberation στέκεται περισσότερο στη διαφαινόμενη μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που την εξηγεί σαν αντίδραση των Ελλήνων εκλογέων στα προγράμματα σκληρής λιτότητας, σημειώνοντας πως φαίνεται να περνάει από την 5η θέση σε δύναμη που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή στη 2η, μπροστά τόσο από το ΚΚΕ όσο και (πιθανότατα) από το ΠΑΣΟΚ.
Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls στην Ελλάδα οι πολιτικοί αναλυτές του οικονομικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης BFMTV.
Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος Ολιβιέ Μαζερόλ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας θα υποχρεώσει το νέο Γάλλο πρόεδρο να συνεργασθεί άμεσα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για να αποφασίσουν από κοινού για το πως θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση».
Τη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σημερινών πρόωρων εκλογών, πρόβαλε ως πρώτη είδηση μαζί με τη διαγραφόμενη νίκη του σοσιαλιστή υποψήφιου Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Όπως τονιζόταν, οι δύο μεγάλοι ηττημένοι των ελληνικών εκλογών είναι τα δύο μέχρι τώρα μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, των οποίων τα ποσοστά, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό, εξαιτίας της μισητής, στους περισσότερους πολίτες, πολιτικής λιτότητας, ενώ αύξηση της δύναμής τους είχαν μικρότερα, αριστερά και δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας.
Η ιταλική Κοριέρε ντέλα Σέρα, υπό τον τίτλο «Χάος στην Ελλάδα» μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Repubblica αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».
«Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει η ισπανική El Pais που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η El Mundo τονίζει ότι "η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ».
Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι με την ψήφο τους στα αντιμνημονιακά κόμματα, οι Ελληνες ψηφοφόροι απέρριψαν με σκληρότητα τα δύο μεγάλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που υποστηρίζουν.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει κι αυτή με τη σειρά της αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία ενδέχεται να εισέλθει στην Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Καμία επίσημη αντίδραση από την Τουρκία
Χωρίς σχολιασμό και οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας και τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων είναι τα στοιχεία που μεταδίδονται στα ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών και στις ιστοσελίδες των εφημερίδων, ενώ υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι θα εκπροσωπείται στην ελληνική Βουλή η Χρυσή Αυγή.
Γερμανικός Τύπος: Μοιραίες εκλογές στην Ελλάδα (Πηγή: Deutsche Welle)
«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. To δημοσίευμα κάνει λόγο για μοιραίες εκλογές στην Ελλάδα, για ένα δημοψήφισμα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας των κυβερνητικών κομμάτων, «αλλά το αποτέλεσμα δεν διευκολύνει την κατάσταση, αντιθέτω... Βάσει των πρώτων προγνωστικών τα κόμματα της λιτότητας, η συντηρητική ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκαν βαριά.
Μπορεί η ΝΔ να είναι πιθανότατα η πρώτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο, ωστόσο στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα μοναδικά κόμματα που στηρίζουν την συμφωνηθείσα με την Ευρώπη πολιτική λιτότητας και που θέλουν σε κάθε περίπτωση την παραμονή στο ευρώ. Με απλά λόγια: είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».
«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. «Δραματικές απώλειες για τα κόμματα που στηρίζουν το δραστικό πρόγραμμα περικοπών. Αβέβαιο ποια κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται μελλοντικά με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας». Το Spiegel σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Πλήθος ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα
Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ αποτυπώνεται και στο πλήθος των ανταποκριτών που έσπευσαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Περισσότεροι από 370 ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί καλύπτουν τις εκλογές του 2012 στη χώρα μας, αριθμός – ρεκόρ, με συνεχείς ανταποκρίσεις.
Εκτός από τους 69 μόνιμους ανταποκριτές στην Αθήνα και 143 τεχνικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τηλεοπτικά κανάλια, πρακτορεία και εφημερίδες έχουν στείλει στη χώρα μας επιπλέον διακόσιους δημοσιογράφους και τεχνικούς.
Για πρώτη φορά μάλιστα οι ξένοι απεσταλμένοι των ΜΜΕ από όλο των κόσμο είναι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους Έλληνες δημοσιογράφους και τεχνικούς που ανέρχονται συνολικά στους 224.
Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποστολή είναι αυτή της Γερμανίας που καταγράφει 38 μέλη, η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 36 απεσταλμένους, «ισοψηφούν» η Γαλλία και η Αγγλία με 28 απεσταλμένους, η Τουρκία με 25 δημοσιογράφους και τεχνικούς, ενώ η Ιαπωνία 24. Παρατηρητές όμως έχουν έρθει από το Μεξικό, την Βραζιλία, την Κούβα, την Κολομβία, την Ουρουγουάη, αλλά και το Καζακστάν, τη Γεωργία, την Εσθονία...
Έκπληξη επίσης προκαλεί στους ανταποκριτές το πολύπλοκο του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως η είσοδος πολλών μικρών κομμάτων στη Βουλή ή ο αποκλεισμός τους αποδυναμώνει ή ενισχύει σχήματα συνεργασίας.
Πηγή: Εθνος


Αναρτήθηκε από : Ρεγγίνα (Κύπρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.