Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

"Πρεμιέρα" για τα πολυσυζητημένα γενόσημα


Τέλος εποχής για τη συνταγογράφηση δέκα δημοφιλών φαρμάκων, μεταξύ άλλων αντιβιοτικών, αντιμυκητιασικών, αντιισταμινικών κα, στο σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Από σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων καθώς και οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία συνταγογραφούν όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, αλλά με βάση τη δραστική ουσία του. Δεν θα αναγράφουν πχ επάνω στο συνταγολόγιο την αντιβίωση Klaricid αλλά τη δραστική ουσία κλαρυθρομυκίνη, ούτε το χάπι Losec για τη γαστροπροστασία, αλλά την ουσία ομεπραζόλη κοκ.

Την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία. Στην περίπτωση που ο ασθενής εμμένει σε άλλο φάρμακο εκτός από το οικονομικότερο αντίγραφο θα πληρώνει τη διαφορά στην τιμή καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο της κάθε μιας από τις δέκα δραστικές ουσίες.

Ο σχετικός κατάλογος που κατήρτισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά. Οι δραστικές ουσίες είναι οι εξής: OMEPRAZOLE, CLARITHROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHROMYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE. Αντιστοιχούν σε δημοφιλή φάρμακα όπως πχ Losec, Klaricid, Ciproxin, Laprazol, Zinadol, Zyrtec, Zithromax, Procef, Movatec, Fungastatin.

Κάθε ένα από αυτά έχει δεκάδες αντίγραφα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δραστικής ουσίας ομεπραζόλη: το φάρμακο Losec είναι το πρωτότυπο αλλά σήμερα κυκλοφορούν περί τα 105 γενόσημα!

Όπως αναφέρει το protothema.gr, η διαφορά της Ελλάδας σε σύγκριση με όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες είναι ότι η τιμή των γενοσήμων δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνη του πρωτοτύπου είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του πρωτότυπου ενώ οπουδήποτε αλλού η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων είναι έως και 90% χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη του πρωτοτύπου φαρμάκου. Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ότι μόνο με τη χαμηλή τιμή των αντιγράφων μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από τη φαρμακευτική δαπάνη έτσι ώστε να επανεπενδυθούν από το σύστημα υγείας για την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών σε δύσκολες παθήσεις, η Ελλάδα ουδέποτε εφάρμοσε αυτό το μέτρο. Απεναντίας, τείνει να ξεχωρίζει αρνητικά γιατί έχει ενισχύσει τη δημιουργία καρτέλ στα γενόσημα.

Πηγή defencenet.gr

Αναρτήθηκε από Ναταλία (Χολαργός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.