Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.


Κατηγορίες Θεμάτων :

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλο αφιέρωμα στη Ρώμη για τον Οδυσσέα Ελύτη

Στο πανεπιστήμιο La Sapienza, στη Ρώμη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού το 2011 στις Εστίες και τα Παραρτήματα του στο εξωτερικό।


Το αφιέρωμα στη Ρώμη - από 21 έως 30 Νοεμβρίου- οργανώνεται με τη συνεργασία της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

Έκθεση σε ψηφιακή μορφή με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης 100 χρόνια από τη γέννησή του». Η έκθεση είναι παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ετοιμάστηκε στην ιταλική γλώσσα. Παρουσιάζει την πορεία, το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του Ελύτη (βραβείο Νόμπελ 1979) και αναδεικνύει τρία βασικά έργα της ποίησής του: «Αξιον Εστί», «Μαρία Νεφέλη» και «Τα ελεγεία της οξώπετρας». Αναλυτικό χρονολόγιο παρουσιάζει την παράλληλη με τον ποιητή ιστορική πορεία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και τις επιρροές που άσκησαν στο έργο του ιστορικά γεγονότα όπως η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, ο Μάης του '68 αλλά και οι σχέσεις με την εξουσία.

Ημερίδα με θέμα «H Iταλία τιμά τον Ελύτη: μαρτυρία και σκέψεις των κορυφαίων ιταλών μεταφραστών του έργου του». Συμμετέχουν: Mario Vitti, Vincenzo Rotolo, Massimo Cazzulo, Paola Maria Minucci και Filippomaria Pontani.

Παρουσίαση δύο επανεκδόσεων (εκδόσεις Donzelli) για την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, σε μετάφραση και επιμέλεια της Paola Maria Minucci, με εισηγήσεις των καθηγητών Caterina Carpinato, Paola Maria Minucce, Andrea Mecacci, του ποιητή Elio Pecora και του συγγραφέα και κριτικού Paolo di Paolo.

Βραδιά μουσικής και ποίησης με τίτλο «M' ένα τριφύλλι φως» η οποία θα αναδείξει το λυρισμό της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική δημιουργία. Το πρόγραμμα παρουσιάζει τις κυρίαρχες όψεις του προσωπικού μύθου του Ελύτη: φύση, γλώσσα, αισθήσεις και υπερβατικό στοχασμό. Βασίζεται σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού με αναφορές σε σημαντικούς σταθμούς μελοποίησης της ποίησής του Ελύτη, από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι και με ταυτόχρονες προβολές από τη ζωή και το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή. Θα ερμηνεύσουν ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, ο Γιώργος Κουρουπός στο πιάνο και η Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο. Η ανάγνωση των κειμένων και η απαγγελία των ποιημάτων θα γίνουν από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Gero Fricano. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 21 Νοεμβρίου, ώρα 9 μ.μ. (Musei Capitolini sala Esedra di Marco-Palazzo dei Conservatori).

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Αναρτήθηκε απο Γιάννης (Ναύπλιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.