Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κρίση δανεισμού και στη Σλοβενία


Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης. Η Ιταλία τέθηκε υπό επιτήρηση Ε.Ε.-ΔΝΤ. Η Ισπανία, αλλά και η Κύπρος αγωνιούν υπό το βάρος των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Η Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος του «δαίμονα του τυπογραφείου» της Standard & Poor's. Ποιος μέσα σε αυτό το τοπίο θα προλάβει να προσέξει τα δεινά της μικρής Σλοβενίας;

Και όμως, το γεγονός ότι μία χώρα με δημόσιο χρέος της τάξης μόλις του 45% αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού, είναι ενδεικτικό των ανεξέλεγκτων τρόπων με τους οποίους μεταδίδονται οι κραδασμοί εντός της ευρωζώνης. Είναι επίσης σαφής διάψευση των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων που ήθελαν τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποτελούν το αντιπαράδειγμα της διαχειριστικής σωφροσύνης απέναντι στον ατάσθαλο μεσογειακό Νότο.

Στη σκιά του ελληνοϊταλικού πολιτικοοικονομικού θρίλερ των τελευταίων ημερών, η χώρα που και όταν ακόμη ανήκε στην Γιουγκοσλαβία θεωρούσε πεισματικά εαυτήν μέρος της Mitteleuropa, δοκιμάζεται από τα «απόνερα» της κρίσης. Την Τετάρτη το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του σλοβενικού Δημοσίου έφθασε στο επίπεδο συναγερμού του 6,53% και το spread έναντι των γερμανικών Bunds εκτοξεύθηκε στις 488 μονάδες βάσης (από 396 μ.β. μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα), σημειώνοντας ρεκόρ από το 2007, οπότε η Σλοβενία γινόταν η πρώτη χώρα της διεύρυνσης του 2004 που εντασσόταν και στην ευρωζώνη.

Το πενταετές CDS έφθασε τις 333,3 μ.β. την Πέμπτη, σημειώνοντας αύξηση κατά 70,91% μέσα σ τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.

Η εγγύτητα προς την Ιταλία και η έντονη παρουσία του ιταλικού τραπεζικού κλάδου στη Σλοβενία αποτελεί μία πρώτη προφανή ερμηνεία του φαινομένου. Περαιτέρω, η συνολική υποχώρηση της ζήτησης στην Ευρώπη, πιέζει τις σλοβενικές εξαγωγές: ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Σλοβενίας προσγειώθηκε από το 2,3% του πρώτου τριμήνου του 2011 στο απογοητευτικό 0,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η πολιτική κρίση: η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2008 υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Borut Pahor έχει καταρρεύσει και στις 4 Δεκεμβρίου πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Η εγκατάλειψη του κυβερνητικού συνασπισμού από το Δημοκρατικό Κόμμα των Συνταξιούχων τον Απρίλιο και από το σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα Zares τον Ιούνιο υπήρξε το πρελούδιο. Ακολούθησε το τριπλό δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου 2011 όπου στο ερώτημα για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το «Όχι» συγκέντρωσε το 72%. Η κατάληξη ήρθε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν εν μέσω κατηγοριών της αντιπολίτευσης για κακοδιοίκηση και διαφθορά, ο Pahor ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο την οποία και έχασε με 36-51. ΟΙ μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έβαλαν κατόπιν τη σφραγίδα τους υποβαθμίζοντας άπαντες την πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας επικαλούμενοι τις αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τη γήρανση του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ (από 5,8% το 2010 και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2007) και να περιορίσει το δημόσιο χρέος που αν και βρίσκεται κάτω από τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας έχει υπερδιπλασιασθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης (το 2008 υπολογιζόταν σε μόλις 21,9% του ΑΕΠ)

* πηγή: capital.gr

Πηγή :ΙΣΚΡΑ

Αναρτήθηκε από Βάσια Αγία Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.