Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Στροφή των Ελληνίδων σε κρατικά μαιευτήρια


Στροφή των Ελληνίδων σε κρατικά μαιευτήρια
Περισσότεροι τοκετοί κατά 15% το 2011 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ανάλογη μείωση σημειώνεται στα ιδιωτικά
Της Λινας Γιανναρου
Τη βαριά σκιά της στη σημαντικότερη απόφαση ενός ζευγαριού, αυτή σχετικά με την απόκτηση ή μη ενός παιδιού, ρίχνει σήμερα η οικονομική κρίση. Με τα οικονομικά των νοικοκυριών πιο σφιχτά από ποτέ, διάχυτη την ανασφάλεια και τα πλοκάμια της ανεργίας να απλώνονται ανεξέλεγκτα, το κόστος ενός τοκετού αποτελεί συχνά δυσβάσταχτο βάρος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθυσμός της χώρας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ήπια αύξηση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετανάστευση και όχι στις γεννήσεις. Από το 2008 ώς σήμερα, οι γεννήσεις διατηρούνται σε περίπου ίδια επίπεδα (λίγο πάνω από τις 100.000), με τον δείκτη ολικής γονιμότητας να παραμένει κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών (2,1). Χαρακτηριστικό είναι επιπλέον ότι τα ζευγάρια μεταθέτουν για όλο και πιο αργά την απόφαση τεκνοποίησης: η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση είναι σήμερα τα 31,1 έτη, έναντι 25,9 έτη το 1975.

Η σαφής στροφή των Ελληνίδων στα κρατικά μαιευτήρια έναντι των ιδιωτικών, που μέχρι πρότινος κατείχαν τη μερίδα του λέοντος των τοκετών, είναι επίσης ενδεικτική της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Το 2011, οι γεννήσεις στα δημόσια μαιευτήρια παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αντίστοιχη μείωση εμφάνισαν οι τοκετοί στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συγκεκριμένης πίτας. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η πτώση στα ιδιωτικά μαιευτήρια θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν είχαν προχωρήσει σε αναμόρφωση των τιμών και των υπηρεσιών τους, μειώνοντας κατά 40% περίπου το συνολικό κόστος του τοκετού. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι το 65% των πελατών των ιδιωτικών μαιευτηρίων επιλέγει σήμερα την οικονομική θέση, έναντι περίπου 50% τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλαγές τιμών
Η στροφή προς τα δημόσια μαιευτήρια, πάντως, δεν αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω. Λόγω της αιφνίδιας αύξησης της ζήτησης, πολλοί μαιευτήρες κρατικών νοσοκομείων «τσίμπησαν» ελαφρώς τις αμοιβές τους (οι οποίες δεν καλύπτονται από τα ταμεία), με αποτέλεσμα το τελικό κόστος σε σύγκριση με ένα οικονομικό πακέτο ιδιωτικού φορέα να είναι σχεδόν «μία η άλλη». Τις τιμές στα ιδιωτικά μαιευτήρια αναμένεται να ρίξει ακόμη περισσότερο η σύναψη συμφωνίας με τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), το ενιαίο ταμείο που απαρτίζεται από τα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ. Εάν «πέσουν», επιτέλους, οι σχετικές υπογραφές (με κομμένη την ανάσα αναμένουν τις εξελίξεις τα λογιστήρια των νοσοκομείων), ο τοκετός θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένες θα καλύπτουν τη διαφορά – και φυσικά την αμοιβή των γιατρών. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου, που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου, το κόστος του φυσιολογικού τοκετού φτάνει τα 950 ευρώ, ενώ της καισαρικής τομής τα 1.500 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 380% και 500% αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές των ιδιωτικών μαιευτηρίων (ένα τρίκλινο δωμάτιο κοστίζει για φυσιολογικό τοκετό περί τα 1.800 ευρώ και για καισαρική τα 2.000 ευρώ συν ΦΠΑ), η διαφορά που θα κληθεί να καλύψει η οικογένεια, χωρίς την αμοιβή του γιατρού, είναι περίπου 1.000 ευρώ. Ομως, όπως λένε άνθρωποι από τα νοσοκομεία, ο ανταγωνισμός πρόκειται να ρίξει σημαντικά τις τιμές (ακόμα και κατά 50%).

Σημειώνεται ότι στο νέο καθεστώς δεν δίνεται πλέον επίδομα τοκετού, παρά μόνον στις γυναίκες που γεννούν σε μη συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια (ανέρχεται σε 900 ευρώ, σε 1.200 ευρώ σε περίπτωση δίδυμης κύησης και σε 1.600 για τρίδυμα).

Μετά την αλλαγή του πλαισίου, πάντως, δημιουργήθηκε κομφούζιο, με πολλές οικογένειες να καλούνται να καταβάλουν το αυξημένο κόστος του τοκετού και στα κρατικά μαιευτήρια! Ακόμα και όταν το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι καμία ασφαλισμένη δεν θα καταβάλλει το κόστος των νοσηλίων, το οποίο θα διευθετείται απευθείας με το ΕΟΠΥΥ, κάποιος ξέχασε να αποστείλει τη σχετική εγκύκλιο στα μαιευτήρια, με αποτέλεσμα το χάος να συνεχίζεται...

Χωρίς στήριξη οι ανασφάλιστες
Ολα του τοκετού δύσκολα για τις ανασφάλιστες γυναίκες. Παρότι ο αριθμός των Ελλήνων που δεν έχουν ασφάλεια ολοένα αυξάνεται (εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πληθυσμό στο 1,5 εκατ.), με μεγάλη συμμετοχή των νέων γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την παροχή στήριξης στον τοκετό. Σήμερα, μια ανασφάλιστη γυναίκα που θα επισκεφθεί ένα κρατικό μαιευτήριο για να γεννήσει θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 1.000 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό σε δωμάτιο Γ΄ θέσης και το ποσό των 1.500 ευρώ σε περίπτωση που χρειαστεί καισαρική τομή, χωρίς να υπολογίζεται η αμοιβή του γιατρού.

Ηδη, κρατικά μαιευτήρια αρνήθηκαν να περιθάλψουν ετοιμόγεννες ανασφάλιστες γυναίκες που αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα έξοδα γέννας. «Δεν υπάρχει πρόσβαση στο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι η μητρότητα», λέει στην «Κ» η κ. Σόνια Μητραλιά από την Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας που έχει ξεκινήσει καμπάνια με αίτημα «δωρεάν τοκετός για όλες». «Το προηγούμενο διάστημα το πρόβλημα αφορούσε κυρίως μετανάστριες που δεν είχαν να πληρώσουν τα νοσήλια, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Το 49,50% των νέων γυναικών είναι στην ανεργία», σημειώνει.

Η λύση που προκρίνεται από την πολιτεία φαίνεται ότι είναι ο δωρεάν τοκετός για τους κατόχους βιβλιαρίου απορίας. «Ομως ένας εργαζόμενος ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει τα ένσημα για ασφάλεια δεν είναι κατ’ ανάγκη άπορος. Τα κριτήρια είναι θολά».
Πηγη Καθημερινή.
Αναρτήθηκε από Ναταλία (Χολαργός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.