Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Έξι τροφές με… καλή διάθεση

Μπορεί η διατροφή να επιδράσει θετικά στην διάθεσή μας; Ναι, απαντούν οι ειδικοί στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αλλάξει την χημεία του εγκεφάλου και επομένως να μας κάνει (έστω και βραχυπρόθεσμα) να νιώσουμε καλύτερα. Πρόκειται στην ουσία για τροφές τα συστατικά των οποίων επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Η σεροτονίνη «ευθύνεται» για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία, η ντοπαμίνη σχετίζεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση, ενώ η νοραδρεναλίνη «ανεβάζει» την διάθεση και την ενέργεια. ..

Και μπορεί κάθε φορά που νιώθετε «πεσμένοι» να πέφτετε με τα μούτρα στο οικογενειακών διαστάσεων παγωτό που περιμένει καρτερικά στην κατάψυξη, όμως υπάρχουν καλύτερες (και πιο υγιεινές) εναλλακτικές για να ικανοποιήσετε την… ψυχική πείνα σας.

Ο «μαύρος» πειρασμός του… στρες

Παρασκευή απόγευμα και θα έπρεπε να έχετε ήδη σχολάσει. Παρ’ όλα αυτά το αφεντικό σας «φορτώνει» μια δουλειά τελευταία στιγμή και το έτερον ήμισυ έχει ήδη ξεκινήσει το «Άντε, ακόμα να τελειώσεις;» τηλεφωνικό πρήξιμο. Τι κάνετε; Είναι η κατάλληλη στιγμή να φάτε λίγη σοκολάτα για να χαλαρώσετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σοκολάτα – και ιδιαίτερα η μαύρη- μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των στρεσσογόνων ορμονών που έχουν κατακλύσει το σώμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα στην Ελβετία μάλιστα, έδειξε ότι η κατανάλωση έστω και ενός κομματιού σοκολάτας μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της κατεχολαμίνης στο σώμα, ορμόνες που σχετίζονται άμεσα με το στρες.

Νευράκια; Μήλο με ταχίνι!

Αν νιώθετε την ανάγκη να… τσακωθείτε με όλο τον κόσμο και τα νεύρα σας είναι τσίτα, το… ξυδάκι δεν πρόκειται να κάνει δουλειά. Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι το σώμα σας χρειάζεται «καύσιμα», επομένως ένας καλός συνδυασμός για να το «γεμίσετε» είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σνακ που να συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά. Οι υδατάνθρακες αποτελούν ιδανική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη και λίπος τους κάνει να απορροφώνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα να δίνουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια καλή επιλογή είναι ένα μήλο με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Το μήλο περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και θρεπτικών στοιχείων, ενώ το ταχίνι ή το φιστικοβούτυρο αποτελούν ιδανική πηγή «καλών» λιπαρών. Αν θέλετε κάτι πιο γλυκό στον ουρανίσκο, δοκιμάστε ταχίνι με μέλι.

Συγκέντρωση με… σπανάκι

Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή παλεύετε με νύχια και με δόντια να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά στη δουλειά, οι ειδικοί συνιστούν να παρακάμψετε εκείνη την κούπα με τον γαλλικό καφέ και να παραγγείλετε μια φρέσκια σαλάτα με σπανάκι. Σύμφωνα με την Dr. Joanna Dolgoff ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά στο σπανάκι, το φολικό οξύ, βοηθάει το σώμα να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ένα αμινοξύ το οποίο σε υπερβολική συγκέντρωση συνδέεται με την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης. Επομένως μια σαλάτα με μπόλικο σπανάκι ή τροφές όπως μανιτάρια, φασόλια και δημητριακά πιθανώς να βοηθήσουν το μυαλό σας να… ξυπνήσει.

Ο σολωμός του… ανήσυχου

Αν αγχώνεστε εύκολα και με κάθε αφορμή (δουλειά, οικογένεια, παιδιά) και βρίσκεστε σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας για οτιδήποτε, οι ειδικοί συνιστούν αφενός να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, αφετέρου να φάτε ένα γεύμα πλούσιο σε ωμέγα – 3 λιπαρά. «Η τακτική κατανάλωση ωμέγα- 3 λιπαρών μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά και να μειώσει το άγχος και την ευερεθιστότητα», λέει ο Dr. Stephen Ilardi συγγραφέας του The Depression Cure. Αν και τα συγκεκριμένα λιπαρά βρίσκονται σε αρκετές φυτικές τροφές, η καλύτερη πηγή απ’ όπου μπορείτε να τα πάρετε μυρίζει… θάλασσα και δεν είναι άλλη από τον σολωμό. Εναλλακτικά, προτιμήστε τόνο, ρέγγες ή σαρδέλες (που λέει και ο Μπουλάς).

Τσάι όπως… τσαντίλα

Το μωρό έκλαιγε όλο το βράδυ, τα σκυλιά της γειτονίας συμμετείχαν σε διαγωνισμό για το δυνατότερο γαύγισμα και η Κηφισίας το πρωί ήταν – για ακόμα μια φορά – ακινητοποιημένη. Πριν ξεκινήσετε να βρίζετε θεούς και δαίμονες με το που θα μπείτε στο γραφείο, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσαγάκι. Σύμφωνα με τον ερευνητή και διατροφολόγο Jacob Teitelbaum « το τσάι είναι πλούσιο σε L-θεανίνη, μια ηρεμιστική ουσία η οποίας μας βοηθά να χαλαρώσουμε, αλλά και να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι». Αντίθετα με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η περιεκτικότητα του τσαγιού σε καφεΐνη είναι ελάχιστη και σε καμία περίπτωση δεν θα σας προκαλέσει υπερδιέγερση όπως ο καφές.

Το γάλα της… ευτυχίας

Χρειάζεστε ένα… σπρώξιμο προς την ευτυχία; Η πηγή της θλίψης σας ενδεχομένως να σχετίζεται (ή να πιστεύετε ότι σχετίζεται) με εργασιακά ή διαπροσωπικά θέματα. Ωστόσο μπορεί απλώς να οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης D στη διατροφή σας. «Η θρεπτική, αυτή, ουσία παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο σώμα, ο ένας εκ των οποίων είναι να βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης», λέει ο Δρ. Dolgoff, εξηγώντας ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, που σε αυξημένα επίπεδα καταπολεμεί την κατάθλιψη και προκαλεί το αίσθημα ηρεμίας, χαλάρωσης και ευτυχίας. Αν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, επηρεάζεται η ικανότητα του σώματος σας να σταθεροποιήσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το αίσθημα της κατάθλιψης. Για να ενισχύσετε την κατανάλωση βιταμίνης D, στραφείτε προς τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών, τα εμπλουτισμένα δημητριακά ή τα μανιτάρια. «Ανάλογα με τη διατροφή σας, ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβετε επίσης συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D», προσθέτει ο Dr. Dolgoff.

Νικόλας Γεωργιακώδης

www.in2life.gr

Αναρτήθηκε απο Άννα (Παλλήνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.