Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Υπερ-εργαστήριο για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής!


Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η λειτουργία του.

Ένα υπερ- Εργαστήριο βιοχημικών και μικροβιολογικών εξετάσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της Αττικής φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία μέσα στο επόμενο εξάμηνο η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Στόχος του, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Άρη Μουσιώνη, η διασφάλιση της ποιότητας των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και η εξοικονόμηση τουλάχιστον 60 εκατ ευρώ κατ’ έτος από τη δαπάνη της λειτουργίας των μεμονωμένων εργαστηρίων ανά νοσοκομείο.


Η δημιουργία του κεντρικού Εργαστηρίου δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Ανάλογα Εργαστήρια λειτουργούν στην Αγγλία αλλά και στη Γερμανία –μάλιστα το ελληνικό έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα εκείνου της Νυρεμβέργης, το οποίο εξυπηρετεί 30 νοσοκομεία.


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 1ης ΥΠΕ εκτιμά ότι η λειτουργία ενός ενιαίου κέντρου αναφοράς μικροβιολογικών εξετάσεων θα συρρικνώσει καταρχάς σημαντικά το κόστος στα αναλώσιμα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΕΣΥ δαπάνησε 36 εκατ. ευρώ μόνο για προμήθεια αντιδραστηρίων (οι χημικές ενώσεις που είναι αναγκαίες για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αυτή η δαπάνη μπορεί να συμπιεστεί πολύ εάν η προμήθεια των αντιδραστηρίων γίνεται πλέον κεντρικά από τον ενιαίο εργαστηριακό φορέα και όχι μεμονωμένα από τα νοσοκομεία όπως συμβαίνει σήμερα.


Προϋπόθεση για τη λειτουργία του υπερ- Εργαστηρίου είναι η δημιουργία και δικτύου συλλογής και διανομής που θα συνδέει το Κέντρο με τα 26 νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ στην Αττική. Μέσω του δικτύου θα γίνεται η μεταφορά του βιολογικού υλικού που προορίζεται για ανάλυση (π.χ. δείγμα αίματος) στο κεντρικό μικροβιολογικό εργαστήριο.

Οι εξετάσεις θα αφορούν τους ασθενείς που επισκέπτονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και η λειτουργία των κατά τόπους Εργαστηρίων θα συνεχιστεί κανονικά σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες.


Από την πρόταση αυτή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μουσιώνης, κερδισμένο δεν θα είναι μόνο το δημόσιο ταμείο αλλά και οι ασθενείς. «Η μαζικότητα των εξετάσεων είναι αυτή που πιστοποιεί την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εργαστηριακών μηχανημάτων και των αναλύσεων που διεξάγουν», εξηγεί ο κ. Μουσιώνης και προσθέτει ότι παράλληλα θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για εξειδικευμένες και, άρα, σπάνιες αναλύσεις.


Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα γίνει περιορισμός της κατάχρησης και σε εξετάσεις και σε μηχανήματα –που μέχρι τώρα αγοράζονταν αφειδώς ή και δωρίζονταν από τις εταιρίες που εμπορεύονται τα αντιδραστήρια.

Τα περιθώριο για σπατάλη σύμφωνα με τον κ. Μουσιώνη είναι μεγάλο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΕΣΥ διαθέτει 217 μηχανήματα που διενεργούν ορολογικό έλεγχο (δηλαδή, εξετάσεις στον ορό του αίματος) και το ετήσιο κόστος τους αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξοπλισμό, που βάσει των διεθνών δεδομένων, είναι αρκετός ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του 50% του πληθυσμού της ΕΕ των 27 χωρών.


Πηγή protothema.gr
Αναρτήθηκε από Ναταλία (Χολαργός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.