Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Γεύση από Ελλάδα, Φωκίδα



Περιδιαβάζοντάς την ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης - περιηγητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει ένα χώρο με ποικίλες φυσικές ομορφιές, σε ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο και να περπατήσει στα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ξεκινώντας από το σήμερα θα φτάσει στο χώρο του μύθου. Την ανθρώπινη παρουσία εδώ στη Φωκίδα στον αφαλό της Ελληνικής γης, θα την ψηλαφίσει σε κάθε γωνιά της και θα βιώσει στην αυθεντική τους μορφή το πέρασμα και την πορεία της μέσα από την μυθολογία, την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό. Θα νιώσει τη ζεστασιά και φιλοξενία των σύγχρονων κατοίκων της και θα γίνει εκούσιος πρεσβευτής της ομορφιάς, της ιστορικής διαδρομής και της προσφοράς της στον κόσμο που ζει πέρα από τα δικά της σύνορα.
Η Φωκίδα πήρε το όνομα της από τον Φώκο, υιό του Αιακού, αρχηγό των Αιγινητώνπου κατέλαβε την περιοχή ή κατ΄άλλη εκδοχή από το Φώκο υιό του Ορνυτίωνα, αρχηγό των Κορινθίων, που κυρίευσε το χώρο της.
Είναι σημαντική η παρουσία της στην ιστορία και ανεκτίμητη η προσφορά της στους αγώνες του Ελληνισμού για την επιβίωσή του. (Δελφοί, Πυθία, Αμφικτιονίες, Κάστρο της Οργιάς, Σάλωνα, Χάνι της Γραβιάς και Οδυσσέας Ανδρούτσος, Πατρίδα ηρώων αγωνιστών του 1821: Γ. Μακρυγιάννη, Αθαν. Διάκου, Γκούρα, Πανουργιά, Δυοβουνιώτη, Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, Σκαλτσοδήμου, Σιαφάκα, Κομνά Τράκα, Παπαντριά Μώρη και πολλών άλλων αλλά και επωνύμων προσωπικοτήτων στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης, των γραμμάτων όπως του Αλ. Δελμούζου, του Κ. Κόντου, Γιάννη Σκαρίμπα κ.ά.). Μοναδικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές η έλαιο-καλλιέργεια, ο ορυκτός πλούτος (βωξίτης), τα δάση, η κτηνοτροφία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο τουρισμός.
Από την Αρτοτίνα, στα δυτικά όρια του Νομού, περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει στη συνέχεια τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα και οδηγεί τους ορεινούς πεζοπόρους στους Δελφούς. Στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, στη θέση "Ίταμος", μέσα στο πυκνό δάσος, υπάρχει φροντισμένο τουριστικό συγκρότημα, ενταγμένο στο φυσικό τοπίο, ιδανικό για απομόνωση και περισυλλογή. Αλλά και για αυτούς που προτιμούν την ηρεμία της θάλασσας από τη μυστηριακή γοητεία του βουνού, υπάρχουν οι καθαρές και όμορφες ακτές της παραλιακής Φωκίδας με τα γραφικά ψαροχώρια και τις αρχοντικές κωμοπόλεις.
Η Φωκίδα αν και έχει καλή τουριστική υποδομή και προσφέρει ευχάριστη διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου, είναι άγνωστη στους πολλούς.
Αυτοί όμως που τη γνώρισαν και βρέθηκαν ανάμεσα στις ψηλές, πέτρινες κορυφές, με τον ορίζοντα να πλαταίνει μέχρι τα όρια της γης και την αίσθηση της μοναξιάς να γίνεται αίσθημα πίστης και γαλήνης, ξέρουν ότι έστω και για λίγο στάθηκαν στο κέντρο του κόσμου.
Αναρτήθηκε από LiLA London

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.