Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Περί τα 15 εκατ. πατάτες πωλήθηκαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή



Τουλάχιστον 15 εκατ. τόνοι πατάτας Νευροκοπίου πωλήθηκαν απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, από τη στιγμή που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας».

Οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και τη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αδιάθετες ποσότητες έχουν πλέον περιοριστεί στα 3.000.000-4.000.000 κιλά περίπου, ενώ, με δεδομένο ότι καθημερινά πωλούνται συνολικά πάνω από 500 τόνοι πατάτας και τα Σαββατοκύριακα ακόμη περισσότεροι, «σε πέντε-δέκα μέρες από σήμερα δεν θα έχει μείνει ούτε φλούδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Σοφία Καλυβίδου, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι.

Κατά την ίδια, η ετήσια παραγωγή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου ανέρχεται σε 100.000.000 κιλά πατάτες, κάτι που σημαίνει ότι οι ποσότητες που πωλήθηκαν μέσω του κινήματος είναι μεν εντυπωσιακές για το διάστημα των 20-30 ημερών εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν, αλλά παραμένουν συγκριτικά μικρές.

Οι υπόλοιπες ποσότητες διατέθηκαν, πριν από την έναρξη του κινήματος, στους εμπόρους σε τιμή 0,11-0,12 λεπτών/κιλό, όταν μόνο η παραγωγή τους στοιχίζει στον αγρότη γύρω στα 0,20 -0,22 λεπτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος της συσκευασίας και της μεταφοράς.

«Οι καταναλωτές μάς στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς»

«Δεν θα εγκαταλείψουμε του καταναλωτές. Μας στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς. Εμείς ως ομάδα παραγωγών θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε και πάλι τις πατάτες μας σε χαμηλή τιμή» επεσήμανε από την πλευρά του ο Σάββας Συμεωνίδης, επίσης παραγωγός πατάτας στο Νευροκόπι.

Διευκρίνισε ότι οι πατάτες διατέθηκαν φέτος στην τιμή κόστους χωρίς κανένα κέρδος για τους παραγωγούς, αλλά και τη νέα σεζόν πιστεύει ότι θα διατεθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, της τάξεως του 0,35 ευρώ/κιλό για την ποικιλία Banba και δύο έως τρία λεπτά του ευρώ υψηλότερα για τις πιο ακριβές -σε κάθε περίπτωση, πολύ φθηνότερα από ό,τι «στο ράφι».

«Μέχρι σήμερα πουλούσαμε την πατάτα σε χαμηλή τιμή και δεν εισπράτταμε άμεσα τα χρήματά μας. Όταν πουλάμε απευθείας στους καταναλωτές, όπως έγινε φέτος, έχουμε τη ρευστότητα για να αγοράσουμε τα εφόδιά μας και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας (σ.σ. η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά πριν από το Πάσχα)» σημειώνει ο Σάββας Συμεωνίδης, ενώ συγχαίρει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για την πρωτοβουλία που εκκίνησε, κάνοντας δυνατή την πώληση πατάτας χωρίς μεσάζοντες σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Σοφία Καλυβίδου εξηγεί ότι οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο να εγκαταλείψουν τους καταναλωτές, αφού -πέραν όλων των άλλων- δεν υπάρχει λόγος να αφήσουν τους πελάτες, που απέκτησαν φέτος, να χαθούν.

«Παίρναμε τέτοια εποχή επιταγές Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα πληρωθήκαμε άμεσα. Θα ήταν ανοησία από πλευράς μας να μην ξαναπάμε στους δήμους και τους καταναλωτές με τους οποίους συνεργαστήκαμε φέτος, να μη διατηρήσουμε την επαφή. Αυτό που έγινε με το κίνημα της πατάτας ήταν, εκτός από όλα τα άλλα, ένα ισχυρό χαστούκι στους εμπόρους, που σε μεγάλο ποσοστό πουλούσαν εισαγόμενες πατάτες με το δικό μας όνομα» ισχυρίζεται.

Η ίδια προειδοποιεί, πάντως, ότι, όταν οι εγχώριες πατάτες τελειώσουν και στην αγορά μπουν οι εισαγόμενες, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα φυλάσσονταν σε αποθήκες και ψυγεία με το αντίστοιχο κόστος διατήρησης, δεν αποκλείεται να δούμε πατάτες που θα πωλούνται ακόμη και 1,5 ευρώ το κιλό στο ράφι...

Πηγή: www.zougla.gr
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Αναρτήθηκε απο: Γιάννης (Ναύπλιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.