Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πάει και το "Eφάπαξ"


Μαχαίρι έως και 30% στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει έγγραφο – τελεσίγραφο του υπουργείου Εργασίας προς έξι ασφαλιστικούς φορείς.

Οι πιέσεις πλέον είναι ασφυκτικές, καθώς, βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου, επιβάλλεται αναπροσαρμογή των εφάπαξ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του Μαρτίου – προθεσμία που εκπνέει.

Η κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα πήρε μεν περίοδο χάριτος για την αναπροσαρμογή των εφάπαξ, με δεδομένο ότι έπρεπε να προηγηθεί η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το θέμα ωστόσο επανέρχεται με την ένδειξη του κατεπείγοντος.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει επείγον έγγραφο προς τα ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία, όπως προϋπηρεσία, μέσο τελευταίο μισθό εξόδου, ηλικία, συνολικό ποσοστό εισφορών κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητούνται εντός πέντε ημερών - με προθεσμία που εκπνέει στις 20/3, δηλαδή σήμερα! - άμεσες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία, για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση, δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, όπως ορίζεται από τις επιταγές του Μνημονίου ΙΙ.
Το έγγραφο στάλθηκε στα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία:

-Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ)

- Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),

- Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας(ΤΑΥΤΕΚΩ).

- Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ)

- ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα γίνουν άμεσα. Οι περικοπές αναμένεται να κυμαίνονται από 10% έως 30%, ενώ, παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (π.χ. του Δημοσίου) για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση στο βοήθημα.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΒΗΜΑ 99,5, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών στο εφάπαξ αυτή τη στιγμή, ενώ προέβαλε κι άλλες πιθανές επιλογές, όπως την αύξηση των εισφορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως δεν υπάρχει στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με την τρόικα θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ενώ σημείωσε ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. Κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί τα επόμενα χρόνια από την πορεία της ύφεσης.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2012, όσες αυξήσεις είχαν δοθεί το διάστημα 2007-2009 θα έχουν εξανεμιστεί: σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκε κατά 8,4% το 2011, ενώ τη φετινή χρονιά θα «δούμε» μείωση έως και 10,1%.

Συνολικά, η μείωση για τις αποδοχές και τις εργοδοτικές εισφορές έφθασε το -19%, χωρίς πάντως να αυξηθεί στο ελάχιστο το επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Κάτι που αποδεικνύει ότι το μισθολογικό κόστος ουδεμία σύνδεση έχει με την ανάπτυξη.

Πηγή zougla.gr
Αναρτήθηκε από Ναταλία (Χολαργός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.