Η ομάδα μας :


Καλώς σας βρήκαμε....
Οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...


Την ομάδα μας αποτελούν οι : Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Νανά Κέρκυρα, Γιάννης Ναύπλιο, Άννα Παλλήνη, Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός, Αριστοτέλης Νίκαια, Νικόλας Ραφήνα.






Κατηγορίες Θεμάτων :

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Υδράργυρος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, σε εξετάσεις υποβάλλονται 220 εργαζόμενοι





Σε αιματολογικές εξετάσεις υποβάλλονται 220 εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη ότι κατά τη διάρκεια εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου εντοπίστηκε ποσότητα υδραργύρου, χημικού στοιχείου που χαρακτηρίζεται τοξικό και είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Το εργοτάξιο σφραγίστηκε με εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας και οι εργασίες έχουν σταματήσει από την περασμένη Τρίτη, η πληροφορία όμως έγινε γνωστή μόλις χθες από εργαζόμενους.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται περίεργη καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστες πρωτίστως η προέλευση και οι συνθήκες εντοπισμού του επικίνδυνου στοιχείου. Η μικρή συμπαγής ποσότητα - περίπου 300 γραμμάρια σε «ακανόνιστα σφαιρίδια» όπως περιγράφεται - εντοπίστηκε σε ανοιχτό σκάμμα αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη βυζαντινών μνημείων, σε βάθος 4,5 μέτρων κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας. Για την υπόθεση δεν ενημερώθηκε η Αστυνομία, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και για την ημέρα εντοπισμού του υδραργύρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο, αυτό συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Στο σημείο κλήθηκαν την επομένη χημικοί μηχανικοί της αυστριακής εταιρείας Intergeo, που εξειδικεύεται στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. «Το σημείο περιφράχτηκε και την Τετάρτη η Επιθεώρηση Εργασίας σφράγισε το εργοτάξιο. Οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ παράλληλα γίνονται μετρήσεις στο υπέδαφος και τον αέρα. Οι πρώτες αναλύσεις για ίχνη υδραργύρου στον αέρα είναι πάντως αρνητικές», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι είναι θορυβημένοι και διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, δεν απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή. Από τη στάση Βενιζέλου έχουν περάσει προ μηνών οι μετροπόντικες και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή του σταθμού, οι οποίες καθυστερούν εξαιτίας των βυζαντινών ευρημάτων. Στο εργοτάξιο απασχολούνται περίπου 180 εποχικοί εργάτες, 15 αρχαιολόγοι, επιβλέποντες μηχανικοί και τοπογράφοι.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι καθυστερήσαμε να ενημερωθούμε για ένα τέτοιο ζήτημα. Εργάτες ισχυρίζονται ότι ο υδράργυρος βρέθηκε περίπου 20 ημέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μάλιστα να έχει εντοπιστεί και δεύτερη ποσότητα που δεν ανακοινώνεται. Οι αρχαιολόγοι το γνώριζαν και είναι ζήτημα γιατί δεν ενημέρωσαν αμέσως την εταιρεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Ποσότητα υδραργύρου πάντως δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στα τρία χρόνια που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι γενικώς σε καμία ανασκαφή δεν έχει αναφερθεί εντοπισμός υδραργύρου. Ορισμένοι παρατηρούν ότι κατά τα βυζαντινά χρόνια υπήρχαν εκεί εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, επομένως πρόκειται για ανασκαφικό εύρημα, ενώ εκφράστηκε ακόμη και η άποψη ότι το επικίνδυνο στοιχείο κατέληξε εκεί τις περασμένες ημέρες από κάποιον υπόνομο.

Πηγή:tanea.gr
Αναρτήθηκε από Νικόλα (Ραφήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ

Η φωτογραφία μου
Καλώς σας βρήκαμε....οι "οργισμένοι" είμαστε μια ομάδα δημοσιογράφων και μη , που έχουμε σκοπό να σας ενημερώνουμε, να "εγκωμιάζουμε" ότι αξίζει και να "καυτηριάζουμε" όσους έχουν μάθει μέχρι τώρα να τους "χαϊδεύουν" τα αυτιά...την ομάδα αποτελούν οι:Φαίη Αθήνα, Λίλα Λονδίνο, Χρήστος Μήλος, Βάσια Αγ. Παρασκευή, Άννα Παλλήνη,Ρεγγίνα Κύπρος, Ναταλία Χολαργός,Κατερίνα Καρδίτσα,Αποστολία Θεσσαλονίκη,Γεωργία Πειραιάς,Αριστοτέλης Νίκαια.